top of page
Recent Posts

"Het moet wel leuk blijven"


Een van mijn eerste grote liefdes leerde mij onbedoeld iets belangrijks, zelfs iets essentieels voor het hebben van een fijne relatie. Hij zei met regelmaat tegen mij: "Het moet wel leuk blijven". Pas nadat ik mij voor mijn werk echt verdiept had in de wetenschap van relaties en hoe je deze functioneel, liefdevol en langdurig gezond houdt, snapte ik wat hij mij toen wilde uitleggen. Ik ben hem hier dan ook met terugwerkende kracht dankbaar voor.


Eén van de vier meest ondermijnende gedragingen in onze relaties is het uiten van kritiek op de ander. We zijn hier uitermate geschoold in en ongewild (althans meestal) kan het zomaar de dagelijkse norm worden om kritisch te zijn over wat onze geliefden allemaal doen. Ons brein lijkt zich ook te gedragen als een vergrootglas en alle kleine verschillen meteen onder de loep te nemen. Evolutionair gezien best verklaarbaar, aangezien een verschil weleens een fatale afloop zou kunnen betekenen. Deze kritische kijk is dan ook een belangrijk onderdeel van ons geheel, en toch hebben onze relaties ook met regelmaat behoefte aan een ander geluid.


Ik geef de mensen die bij mij in relatietherapie komen meestal de volgende oefening mee om een ander geluid te horen in hun relatie(s):


Huiswerkopdracht – De sterke kanten van de relatie

Ga eens bij elkaar zitten en neem de tijd (minstens 20 minuten) om uit te wisselen wat de sterke kanten van jullie relatie zijn. Als dit moeilijk is of als je nog meer wilt bespreken, probeer dan met elkaar te delen wat de twee beste momenten voor ieder van jullie waren in deze relatie.

Neem daarna even wat tijd voor jezelf om te bedenken waar je de ander dankbaar voor bent en wat je de ander hebt zien doen voor de relatie en het systeem waar jullie bij horen. Noem minstens drie dingen

Ga dan weer bij elkaar zitten en neem de tijd om uit te wisselen wat jullie hebben bedacht.


Het kan heerlijk zijn om je bezig te houden met waar je dankbaar voor bent, in je leven, je relaties en jezelf en door deze oefening met regelmaat te doen kan het makkelijker worden om weer verbinding te voelen tussen jou en de ander..

Comentarios


Archive
Search By Tags
bottom of page